SAAB TOP 10 2021
Tekst og fotos: Jytte Lemkow
Der er tradition for, at der bliver taget et ”fancy” foto af alle deltagerne i SAAB TOP 10, og i år var ingen undtagelse.
Øverst fra venstre: Dinja van Lieren, Hans Peter Minderhoud, begge Holland, Therese Nielshagen, Jennie Larsson, begge Sverige, Carina Cassøe Krüth, Henri Rouste, Finland, og Charlotte Fry, Storbritannien.
Nederst fra venstre: Cathrine Dufour, Patrick Kittel, Sverige, og Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland.
Foto: Kristian Löveborg/SAAB
Verdensetteren Jessica von Bredow-Werndl rider bogstaveligt taget på en bølge af succes, som er helt enestående. At hun og den 14-årige trakehnerhoppe Dalera BB, som ejes af Béatrice Buerchler-Keller fra Schweiz, repræsenterer det smukke, det samlede, det ubesværede og det elegante, er en kæmpe gevinst for dressursporten. Øverst ses de i en passage, som kommer idealet meget nært. Både hest og rytter udstråler glæde og ubesværethed ved det, de laver. De opnåede i Küren 90,430%, et resultat der taler for sig selv.
Det er skrevet så tit, men kan ikke gentages for ofte, hvor smukt nr. to på verdensranglisten Cathrine Dufour både rider og sidder, og hvor veltilfreds Bohemian ser ud, selv om det, der forlanges af den, er de sværeste inden for dressursporten overhovedet. De er et forbillede for alle til efterfølgelse. At blive nr. to i selskab med Jessica von Bredow-Werndl er ikke et nederlag – det er en sejr at lægge resten af feltet bag sig.
Skal Bohemian, der kun er 11 år og i sin bedste dressuralder, yderligere forbedre sig, så måtte den gerne i de fleste øvelser søge lidt bedre frem med næsen. Det er Cathrine Dufour bevidst om og arbejder på sagen! De opnåede med et næsten fejlfrit ridt flotte 88,005%.For Carina Cassøe Krüth, som ikke var med til EM i Hagen, da hun kun har Heiline’s Danciera at ride på internationalt, blev SAAB TOP 10 deres flotte internationale gennembrud. I Grand Prix reagerede hoppen med lidt småfejl og spænding i de uvante omgivelser og placerede sig som nr. 6 med 76,282%. I Kür tog de revanche, så det battede.
Som mange af konkurrenterne havde Carina komponeret et Kür-program med sværhedsgrad 10. Det er en stor satsning. Dvs. at der bl.a. skal vises traversader i passage, piaffe i drejning, galoppirouetter enten med 1,5 drejning eller dobbelte, og Carina havde valgt det sidste. Der skal også vises changementer på buet eller knækket spor. Og selv om Cathrine Dufour har introduceret at ride changementer for hvert andet galopspring direkte fulgt af changementer for hvert, og viste det fejlfrit, har Carina gjort det endnu sværere: Først toere på buet spor, som går direkte over i et utal af changementer for hvert på en halvcirkel, som igen går direkte over i toere på buet spor. Alt lykkedes fejlfrit, også de smukke frie traver.
De opnåede 85,730% i Kür. Det var ikke deres bedste resultat, men Carina fortalte ved den efterfølgende pressekonference, at det var den bedste følelse på hoppen hun nogensinde havde haft.
Patrik Kittel – husherren om man så må sige – red den helt bedårende kun niårige hingst Touchdown, som det danske publikum kunne glæde sig over ved World Cup-kvalifikationen i Herning i oktober. Patrik Kittel turde i Stockholm ride lidt mere til, og piafferne var også forbedret, men det er især hingstens herlige måde at bevæge sig på i trav og galop, som man begejstres over. Det er en hest for fremtiden, og som man vil komme til at høre mere om (hvis den bliver hos Patrik Kittel!). De opnåede i Kür en flot fjerdeplads med hele 85,330%! Kun ni år – hvad skal det ikke ende med?!
Glock’s Dream, som oprindelig er tilredet og redet af Edward Gal fra Holland, har nu hans partner Hans Peter Minderhoud på ryggen. Det ser den – undskyld mig – ikke ud til at synes særlig godt om! Ja, ingen af dem ser særlig afslappede ud! Det er en pragtfuld sort hingst, nu 13 år, som har stor styrke i piaffe og passage. Deres Kür-program, som blev redet til dejligt musik, forløb også fejlfrit, men bestemt ikke uden spænding i hesten. De opnåede dog en femteplads med 82,945%.
Therese Nielshagen fra Sverige, men bosiddende i Tyskland, viser stadig på den nu 14-årige hingst Dante Weltino nogle af de flotteste trav- og galopøgninger. Desværre har piafferne ikke samme gode kvalitet, og derfor kniber det med topplaceringerne, selv om Therese Nielshagen er en fremragende rytter. De opnåede 82,305%, så vi taler stadig om dressur i verdensklasse.
Det er så glædeligt, at Finland igen har en toprytter på verdensplan i Henri Rouste, der som Therese Nielshagen er bosat i Tyskland. Med den 11-årige Kontestro, som ikke just hører til balletdanserne blandt dressurhestene, og som unghest gik military, blev han ved EM nr. seks i både Grand Prix og Grand Prix Kür. I Stockholm lagde han ud med at blive nr. tre i Grand Prix. Det er en meget arbejdsvillig hest med stor energi, ja problemet er at ”tøjle” dens energi, så øvelserne ikke bliver for spændte. I Kür viste de 31 fejlfrie changement for hvert galopspring, først på buet spor og siden på diagonalen. Men en stor misforståelse og fejl i en zig zag-traversaden i passage kostede dyrt og de sluttede på en syvendeplads med 80,775%.
Charlotte Fry fra Storbrittanien var europamesterskabernes helt store overraskelse, da hun med Dark Legend, som delvist ejes af Van Olst Horses i Holland, hvor hun også rider, opnåede en femteplads i alle tre Grand Prix-klasser. Men i Stockholm blev det ikke til nogen topplacering trods en svær og fejlfri Kür. Dark Legend viste ikke verdens bedste piaffer og heller ikke de største changementer – ja, konkurrence var benhård i SAAB TOP 10.
Heller ikke Hollands smukke nye håb, Dinja van Lieren, som med den kun niårige herlige hingst Hermes begejstrede publikum i Herning i oktober, red op til sædvanlig standard. Hingsten blev voldsomt forskrækket i den anden piaffe i Grand Prix og var sidenhen tydelig uvillig piskende med halen og ikke veltilpas. Skrækken må stadig have siddet i kroppen, for meget bedre blev det ikke i Kür, hvor de sluttede på en niendeplads med 78,510%.
Da Isabell Werth, vinder af SAAB TOP 10 i 2017 og 2018 helt kortfristet måtte melde afbud til dette års konkurrence, da Weihegold havde fået en mindre skade, var gode råd dyre. Svenske Jennie Larsson på den 17-årige Zircoon Spring Flower kunne springe ind og fik chancen for at starte i denne prestigefyldte konkurrence. Et bud man ikke siger nej til. Der er immervæk SEK 75.000 til de fire sidste placerede. Hesten havde ikke konkurrenternes niveau, men Jennie Larsson gjorde en rigtig fin figur især i Kür-programmet, som indeholdte mange svære øvelser. Hesten har en pudsig halsformation, som det kan ses på billedet. De opnåede 73,190%.